КС: Няма пречка всеки прокурор да разследва Гешев

Основополагащ правен принцип бил, че "никой не може да бъде съдия на самия себе си"

23.07.2020 | 15:40 Редактор: Наталия Тотева
КС: Няма пречка всеки прокурор да разследва Гешев

Според Конституционния съд няма конституционна пречка всеки прокурор да разследва Иван Гешев. Решението на съдиите е по питане на МС от края на миналата година и бе взето единодушно.

До въпроса се стигна след пореден доклад на Европейската комисия за демокрация чрез право, известна като Венецианската комисия, в който се настояваше за конституционна реформа, за премахване недосегаемостта на главния прокурор.

Текстът, по който са разсъждавали конституционните съдии е - след като "главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори", възможно ли е негов подчинен да го разследва независимо.

"Да" е единодушният отговор на съда, защото това следва от основополагащия правен принцип, че "никой не може да бъде съдия на самия себе си", предаде БНР.

Според конституционалисти това, че съдът казва, че всеки редови прокурор може да разследва главния, не дава отговор на въпроса дали това практически е възможно заради йерархичната структура на държавното обвинение.

"Очевидно е, че може главният прокурор да бъде разследван, въпросът е този, който го разследва да е независим. Решението на Конституционния съд не даде отговор кой може да го разследва, а даде отговор на въпроса, че може да се разследва, нещо, което и преди знаехме", каза в предаването "12+4" адвокат Валя Гигова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК