Мизерия в тубдиспансера във Варна, медиците забравиха какво е заплата

Ремонти на сградата не са правени от години

22.07.2020 | 13:43 Редактор: Ивет Арабова

Ужасяваща мизерия в диспансера по белодробни болести във Варна. Ремонти на сградата не са правени от години, а персоналът месеци наред е без заплати.

В същото време здравното заведение обслужва всички туберкулозно болни в региона. Там се правят и имунизации с БЦЖ ваксина и проби манту на бебета и деца. 

"Сбъркан тотално начин на финансиране - създадени търговски дружества, което е една измишльотина българска, няма го по света никъде. Човешкото здраве не е стока", коментира управителят на тубдиспансера във Варна доц. Христо Ганчев.

Близо 400 хил. лв. са дълговете на здравното заведение към момента. Общината помага финансово, но парите не стигат доникъде, камо ли за ремонти.

"Не може да бъдеш оставен да се блъскаш, да се молиш на този и онзи, за да правим ремонт. Шеста година съм тука, едва свързваме двата края", каза още доц. Ганчев.

Още по-тежко е положението в стационара, където болните лежат по 2-3 месеца, докато се излекуват - срещу 58 лв. от държавата на човек на ден. Оплаквания от лечението пациентите нямат, но имат забележки към храненето и битовите условия в болничния комплекс. 

"Там трябва наистина един ремонт да се направи. Много трудно ще можем да стимулираме служителите си да работя. Млади хора няма, утре, когато ние си отидем кой ще поеме туберкулозата", сподели главната сестра Йорданка Славова.

Управата на диспансера е писала до Общината. Зов за помощ ще отправи и към държавата, в опит да спаси здравното заведение от фалит.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК