Протестиращите - все по-диференцирани, започват да мислят след оставката

Коментар на социолога Юлий Павлов и политолога Георги Киряков

20.07.2020 | 21:20 Редактор: Ралица Братанова

Антиправителствените протести не стихват, а днес демонстрацията в София се пренесе пред сградата на парламента, където се проведоха дебатите по вота на недоверие срещу кабинета.

Според политолога Георги Киряков, в началото протестът е бил изключително цветен, но сега едни групи предпочитат да се диференцират от други.

"Започват да се мислят ходове и действия отвъд оставките при положение, че такива още не са дадени. В началото на протеста идеята се раздели по този начин - дайте да свалим правителството, после ще му мислим. Сега мислят какво точно ще се прави след това, как и кой ще го прави, което е грешка", допълни той пред Bulgaria ON AIR.

Според социолога Юлий Павлов в началото протестите са издигнали общи искания, но първо са говорили, а след това са мислили.

"Протестът все повече започва, както и през 2013 година, да бъде доминиран от градската десница. И там има доста хора, които искат оставка на правителството, но казват и оставка и на президента. Как точно си го представят, не знам", допълни той в "Денят ON AIR".

Киряков изрази мнение, че докато не се смени начинът на мислене на българите, ще имаме проблеми с модела на управлението. 

"Има обща тема, по която има консенсус е оставката на главния прокурор. Това няма как да стане според действащите закони и Конституция, ако той не го поиска", каза още Павлов.

Експертите коментираха и предстоящия вот на недоверие срещу правителството, който ще бъде гласуван във вторник.

"ДПС биха подкрепили вот на недоверие само ако са сигурни, че правителството няма да падне. Ще го подкрепят само защото знаят, че вотът няма да мине", категоричен бе Киряков. 

Павлов се съгласи и допълни, че ГЕРБ и ОП нямат мнозинство и ако всички останали се обединят, на теория могат да свалят правителството, но няма кой да го направи.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК