"Ню Йорк Таймс": България е обхваната от най-тежката политическа криза от 2013 г.

Това е специфичен и необичаен случай, посочва още изданието

20.07.2020 | 16:22 Редактор: Ралица Братанова

Обширен материал за най-дълбоката политическа криза у нас след 2013 година помести един от най-популярните всекидневници в Съединените щати - "Ню Йорк Таймс". Ставащото в страната и премиерът Бойко Борисов вече втора седмица намират място в чуждите медии.

България е обхваната от политическа криза, която е най-голямата от 2013 г. насам, когато продължителните протести срещу корупцията събориха лявото правителство. Сега демонстрантите се опитват да изтласкат десните му наследници, които са изправени пред подобни обвинения в корупция, намеса в съдебната власт и сервилност към богатите бизнесмени.

Автори са българката Боряна Джамбазова, която беше част от екипа на вестника, спечелил "Пулицър" и Патрик Кингсли.

Нестихващите протести и образът на Борисов са тема и в други чужди медии. Агенция "Франс Прес" прави портрет на премиера. 

"Демонстрантите го обвиняват, че облагодетелства богатите бизнесмени, които контролират икономиката на страната, но със своя директен стил и цветист език той самият през цялото време поддържа имиджа си на човек от народа".

Немския "Тагесцайтунг" помества интервю с писателя Захари Карабашлиев. 

"Борисов е много специално животно в европейската политическа фауна. Той е чаровен, интуитивен и дори забавен посвоему. Умее да манипулира човека насреща си. У него е концентрирано всичко онова, което липсва на повечето еврократи: политически инстинкт. Той и Ангела Меркел очевидно са родени и отраснали на различни планети, но сега живеят на един и същи континент."

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК 


1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Така мисли Ню Йорк Таймс. Борисов, горанов и Дончев, не виждат проблеми, ще седят и ще си управляват. Всичко е точно. Сигнализирай за неуместен коментар