Лекари искат мобилни пунктове за бързо и безопасно откриване на Ковид-19

С настъпването на есента в тях да може да се взимат и проби за грип

16.07.2020 | 18:51 Редактор: Тодор Петров

Рекорден брой PCR тестове за последните 24 часа - близо 5400. Увеличава се и броят на настанените в болница пациенти с Ковид-19.

A лекари предлагат мобилни пунктове, където да се правят проби, за бъде бързо, лесно и безопасно откриването на вируса. Освен че ще се съкрати пътя на пациента, ще се помогне и на работата в болниците, смятат общопрактикуващите лекари.

"Пробите не е нужно да се вземат от специалист. Не е задължително дори да са медици, това е пробонабиране и не е чак толкова сложно", посочи доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

С настъпването на есента в тези пунктове да може да се взимат и проби за грип, тъй като двете инфекции са с приблизително еднакви симптоми. И именно за хората със симптоми да бъде безплатно тестването, предлагат още от сдружението. 

Според лекарите общите тестове са подходящи за големи групи, които първоначално са тествани поединично и след това се проверяват за нова инфекция. За семейства обаче не са удачни.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 3 години
Еми да! Много добра идея дават. Ще е полезно и за пациенти, и за лекари. Сигнализирай за неуместен коментар