Без напрежение в седмия ден на протести, сигнали за провокатори в късните часове

Трите оставки, които поиска премиерът Борисов, не успокоиха хората

16.07.2020 | 14:05 Редактор: Наталия Тотева

Сравнително спокойно премина седмият ден на протести в София. В тъмната част на денонощието полицейският кордон пред бившия Партиен дом се сгъсти, поради получени сигнали за провокации. До сблъсъци не се стигна, предаде репортер на Bulgaria ON AIR.

Трите оставки на министри, които поиска премиерът Бойко Борисов, не успокоиха протестиращите. Исканията им остават същите - оставка на правителството и оставка на главния прокурор Иван Гешев. Митинги се проведоха и в други градове в страната.

"Считам, че трябва да бъде изкоренен целият модел Борисов, което означава цялото правителство да си подаде оставката", каза един от протестиращите.

Протестът отново прерасна в шествие от президентството до парламента и обратно в "триъгълника на властта".

"Не ни харесва постоянната несигурност, постоянните скандали, които избухват, постоянната безочливост, с която управляващите са към нас като общество", каза друг протестиращ.

С всеки изминал ден протестиращите стават все по-креативни в своите послания. За да покаже и своето недоволство от начина на управление Димитър е направил манекен от хартия.

"Това е събирателен образ на човека-корупция. Той е целият облечен в банкноти от 500 евро, почитател на футболен клуб "Витоша" (Бистрица), почитател е на застрахователна компания СИК", отбеляза той.

За да изрази уважението си към органите на реда, един от протестиращите подари червени рози на жените полицаи.  

Около 22 ч. имаше засилено полицейско присъствие при бившия Партиен дом. Причината – съмнително поведение на двама младежи. Те са задържани, а от тях са иззети два ножа и пиротехника.

Полицията е проверявала и личните документи на група момчета, за които се предполага, че са присъствали на протеста с цел провокации.

За тази вечер е обявен националният протест. Очаква се в столицата да се съберат най-много хора спрямо предишните дни.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК