Гешев: Не може всички проблеми да се прехвърлят на съдебната власт

Той призова членовете на ВСС да подкрепят междуинституционалния диалог

15.07.2020 | 13:08 Редактор: Ралица Братанова
Гешев: Не може всички проблеми да се прехвърлят на съдебната власт

Главният прокурор Иван Гешев призова членовете на Пленума на Висшия съдебен съвет за подкрепа на междуинституционалния диалог, спазването на върховенството на закона и зачитане на разделението на властите. 

Това Иван Гешев направи в началото на заседанието на Пленума, посветен на приемането на позиция на ВСС за институционална реакция, по повод безпрецедентната атака срещу независимостта на съдебната власт от последните дни, съобщиха от прокуратурата.

Главният прокурор коментира, че приемането на декларацията не е изразяване на подкрепа към прокуратурата, нито атака срещу другите власти в държавата. 

Самият Иван Гешев обяви, че няма да участва в гласуването и в дебата, защото се явява страна в случая. Той призова още членовете на ВСС да гласуват по убеждение и да не политизират дебата.

В изказването си главният прокурор Иван Гешев посочи:

"Tова е държавническият подход и Пленумът следва да го приеме. Не може всички проблеми в държавата да се прехвърлят на съдебната власт. Отговорност носят и другите власти, в зависимост от функционалната си компетентност."

След кратък дебат, предложената от прокурорската колегия декларация бе приета с гласовете на 12 от членовете на ВСС.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК  

 

1
0 rate up comment rate down comment 0
гост
преди 3 седмици
Човече, трябва съд за всички, а не за посочени. Почвай от по-маститите в правителството и парламента. Сигнализирай за неуместен коментар