Захариева в Прага: Да не допускаме ново затваряне на границите в ЕС

Външният ни министър разговаря с премиера Андрей Бабиш 

10.07.2020 | 08:18 Редактор: Тодор Петров
Захариева в Прага: Да не допускаме ново затваряне на границите в ЕС

"В Европейския съюз трябва да имаме общи и координирани правила за ограничаване на коронавируса, но да не допускаме отново затваряне на граници вътре в ЕС. Веднъж го преживяхме и това доведе до блокиране на хиляди хора и на спиране на доставките на стоки", каза на пресконференция в Прага вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. 

Тя е на официално посещение по покана на колегата си Томаш Петричек. В рамките на визитата Захариева разговаря още с премиера Андрей Бабиш и с председателя на Камарата на депутатите Радек Вондрачек.

"Пристигнах тук с полет от Бургас, с който в България дойдоха чешки туристи. Искам да заявя, че България е отворена за чешките туристи, като властите са предприели всички необходими мерки за безопасността им. Поздравявам и Чехия, която е за пример на останалите държави, след като отвори границите си за свободно влизане на граждани на ЕС", каза още Захариева. 

От петък стартират редовни чартърни полети между Прага и Бургас и Варна.

"България се справи много добре с епидемията и тя бе една от първите държави, с които възобновихме туризма", посочи чешкият външен министър Томаш Петричек.

Двамата обсъдиха още как да стимулират развитието на бизнеса между България и Чехия, информира от Министерството на външните работи.

През 2019 г. стокообменът между двете държави бе на стойност 1,56 млрд. евро, като бележи увеличение от 14% спрямо предходната година. Българският износ към Чехия с равнява на 709,65 милиона евро – увеличава се със 17%, а вносът към България е 850,75 млн. евро и също бележи ръст с 11%.

Захариева и Петричек констатираха, че е налице сериозен потенциал за по-нататъшно развитие на търговско-икономическите отношения особено в областта на дигиталните технологии и иновациите.

"С Чехия имаме почти пълно съвпадение на позициите по редица въпроси. Приветстваме плана за бюджет на ЕС в следващия програмен период и в това отношения оценяваме положително предложения баланс между заеми и грантове в новия инструмент за възстановяване. От ключово значение е кохезионната политика да продължи настоящия ѝ вид. Тя е гаранция, че няма да има задълбочаване на различията в икономическото развитие на региони и страните", изтъкна Захариева.

Първият български дипломат бе приета и от премиера Андрей Бабиш, с когото обсъди мерките за борба с коронавируса, предложението за нов бюджет на ЕС и инструмента за възстановяване.

Захариева и Бабиш разговаряха и за охраната на външната граница на ЕС и че България се справя с тази задача отлично. Захариева запозна премиера Бабиш и с възраженията на България по пакета "Мобилност".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК