Нинова в атака, БСП внася вот на недоверие за корупция

Лидерът на социалистите с остра критика по адрес на властта

08.07.2020 | 12:30 Редактор: Искра Ангелова

БСП ще внесе вот на недоверие към правителството за корупция следващата седмица, обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Внасяме другата седмица вот на недоверие за корупция. Оставката и падането на този кабинет е гаранция за просперитет на България и перспектива пред българския народ", заяви Нинова.

В декларация от името на парламентарната група Нинова отправи поредната порция критики към кабинета "Борисов 3".

"Съществуват поне три реалности в момента. Първата е пандемията от Ковид-19. Болестта ту отшумява, ту се връща и наред със здравните мерки, вместо да ни е урок за спешна реформа в здравния модел, все повече се засилва усещането за политически цели. Прави впечатление, че случаите на заразени растат правопропорционално на скандалите, генерирани от властта", смята Нинова. 

Според нея именно затягането на мерките срещу разпространението на болестта служи за "прикриване на скандалите и закрепване на управлението".

"Втората реалност е икономическата и социална криза, която идва вследствие на пандемията. С просто око се вижда, че идва торнадо, което засмуква и унищожава работници, фирми, инвестиции и домакинства. Третата реалност, най-опасната – не просто стоите и гледате, а участвате в разрушаването на темелите на дома ни – България. Основата е държавността. Нито една институция не работи по правила", заяви още Нинова пред депутатите.

За пример тя даде липсващите огромни суми в бюджета, заради неплатени данъци от няколко хазартни фирми, както и записите с гласа на премиера Бойко Борисов.

 От ГЕРБ отговориха, че ще продължат управлението си с ОП, а опозицията искала да прикрие проблемите в собствената си партия.

"От ГЕРБ отказваме да приемем превръщането на вътрешнопартийните проблеми на БСП в общонационални. Няма да позволим България да заприлича на БСП - с празна каса, с воюващи лобита и липса на лидерство. Ние нямаме никакви опасения нито от поредното вето на вашия президент, нито от поредния вот на недоверие. Предоляхме вече четири такива", контрира председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Социалистите настояха да бъдат създадени и две анкетни комисии. Едната ще трябва да установи как е взето решението държавата да купи акции от Първа Инвестиционна банка, а другата - за да проследи скрити договорки в хазарта.

Това е петият вот на недоверие, отправен от левицата. Всички досега бяха неуспешни.

Вижте повече в репортажа на Милена Енчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
3 rate up comment rate down comment 0
ТА-ДУФ ТА-ДУФ Кауне
преди 11 месеца
БУХА ХА ХА ХА ХА, най корумпираната курабия заедно със корумпираната си слуга Радев кауна, искат вот на доверие за корупция. Сигнализирай за неуместен коментар