Личните лекари да могат да предписват тест за Ковид-19?

Според доц. Васил Каракостов е било твърде рано да се отварят дискотеките у нас

07.07.2020 | 22:05 Редактор: Ралица Братанова

Ако преминем границата от 200 случая на Ковид-19 дневно, това ще е сигнал за възстановяване на част от мерките, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

"Беше твърде рано да се отварят дискотеките като място, което е необходимо за забавление. В повечето случаи контактът е изключително близък", коментира доц. Васил Каракостов, началник на Клиниката по неврохирургия към УМБАЛ "Св. Иван Рилски" пред Bulgaria ON AIR.

По думите му спецификата на този вирус е, че много по-агресивно заразява околните, въпреки че смъртността от него е по-малка.

Доц. Каракостов коментира и надеждността на тестовете за коронавирус, които се използват у нас.

"И едните, и другите тестове имат около 70% достоверност. В определен етап от развитието на заразата той може да е позитивен. Има редки случаи, в които клиниката е наяве, а тестът е отрицателен", допълни той в  "Денят ON AIR".

Според него трябва да бъде във възможностите на един личен лекар да предписва такива тестове, независимо дали ще са бързи или PCR.

"Щабът или други ръководни органи трябва да дадат ясни послания, конкретни и кратки, какво трябва да се прави, къде да се отиде и как да се действа. Същото отношение трябва да има и към лекарите в отделните болнични заведения", категоричен бе доц. Каракостов. 

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК