Д-р Брънзалов: Бях изумен от отварянето на стадионите, резултатите са налице

"Всеки професионалист в Бързата помощ означава много за България", каза той

06.07.2020 | 21:25 Редактор: Искра Ангелова

Епидемичната обстановка в страната се удължава с две седмици до края на юли, а развитието на заразата в следващите дни и седмици ще покаже дали има нужда от промяна в мерките в страната.

"Взимането на такова решение е политическо. Не бих желал да коментирам в този аспект дали е правилно или не. Но факт е, че случаите през последните дни рязко се увеличиха. По-голямата част от българското население, която възприема демокрацията като свободия, просто даде малко повече ширина на това държание и резултатите са налице. Когато случаите се вдигат, трябва да се връщат някои рестриктивни мерки, или поне да се удължават тези, които действат", каза зам.-председателят на УС на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов за "Денят ON AIR".

Той сподели, че е бил изумен за отварянето на стадионите.

"Гледайки какво се случва в Европа, големи първенства играят на празни стадиони и хората ги наблюдават онлайн. В момента, в който разбрах, че ще има толкова много зрители на стадиона, бях убеден, че мерките няма да бъдат спазени", допълни д-р Брънзалов пред Bulgaria ON AIR.

Той изказа съболезнования за лекаря от Центъра за спешна медицинска помощ в София, който почина след заразяване с коронавирус.

"Този човек е бил здрав и е изпълнявал професионалните си задължения. Факт е, че пътят на вируса е пробит от някой друг пациент до нашия колега и го е увредил. Явно някъде има пробив в защитата", посочи специалистът.

Д-р Николай Брънзалов допълни, че всеки пациент трябва да бъде третиран като евентуален носител на вируса. 

"Случаят на пациента, при когото се е отзовал д-р Стамов, е заявен като кардиологичен. Той е съобщил за такъв тип оплаквания и на последно място - 37 градуса температура, което на практика не изключва вирусна инфекция. Доколкото знам, лекарят е разполагал с шлем, ръкавици, калцуни, но не е разполагал с допълнителни средства. Рискът винаги съществува", коментира лекарят.

Той категорично заяви, че всеки професионалист в Бързата помощ означава много за България.

"Не му е отказана помощ, той просто е помолил да бъде сниман на рентген. Имаше допълнителна информация, че на следващия ден сутринта е тестван с PCR тест. Не е извършено криминално престъпление, но някъде по веригата има разминавания. Не трябва да си позволяваме да губим лекари по време на пандемията", каза още д-р Брънзалов. 

И добави, че са били обезпокоени, че няма да се справят.

"На този етап не мисля, че има дефицит на лични предпазни средства. Като общопрактикуващ лекар желая да има ясен алгоритъм как да се действа при пациент, който e със съмнение за коронавирусна инфекция", коментира специалистът.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК