Удължават извънредната епидемична обстановка до края на юли

Ще бъде наложен и масов контрол за спазване на епидемичните мерки

06.07.2020 | 13:14 Редактор: Александра Иванова

Удължават извънредната епидемична обстановка у нас с 2 седмици - до края на юли. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на извънреден брифинг.

"Основната цел е да могат се издават заповеди, с които да се създадат условия за намаляване на нивото на разпространение на Ковид-19", обясни той.

Ще бъде наложен и масов контрол за спазване на епидемичните мерки.

"Ще препоръчаме на областните кметове да засилят мерките за безопасност, както и да намалят до минимум масовите мероприятия, защото последните няколко седмици се е увеличил броят на заразените след такива мероприятия", посочи той.

По думите на професор Тодор Кантарджиев, ако един пациент е с два различни резултата за Ковид-19, то за верен се счита положителният, тъй като отрицателната проба може да се дължи на некачествено взимане на материал. 

На този фон - една добра новина. Български екип е на крачка от революционно откритие. В 9 болници в страната се провежда клинично изпитване на медикамента "Ивермектин" върху 30 пациенти. В края на юли се очакват първите резултати от клиничното проучване, на този етап има поводи за оптимизъм.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК