Положителните проби невинаги значат новозаразени

"Засега категорични данни имаме, че е мутирал и заразява по-лесно", заяви проф. Кантарджиев

05.07.2020 | 18:31 Редактор: Искра Ангелова

Все по-бърз ръст на потвърдените случаи на коронавирус у нас. През последното денонощие те са 180-ет при направени близо 2600 PCR теста.

Най-много заразени има в София, Велико Търново и Варна. Във Великотърновско 15 от 16-те потвърдени с коронавирус са се заразили по време на абитуриентски бал на 27 юни. Положителни проби за коронавирус са дали трима лекари и медицинска сестра в град Гулянци, Плевенска област. 

Нo положителните проби невинаги значат новозаразени, припомня вирусулогът проф. Тодор Кантарджиев. 

"Когато кажем брой изследвания, тези изследвания не се правят само за откриване на новозарени болни, те се правят и за проследяване на заболяванията. Един болен престава да е болен, ако има два отрицателни PCR резултата. Едва тогава подобен човек може да бъде освободен от карантина или да бъде изписан, ако е бил в болницата", каза директорът на Центъра за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

А за да бъде един тестван регистриран като новозаразен има няколко условия.  

"Първо - новозаразеният - това е положителен PCR резултат, второ - лекар, който трябва да е открил, че има някаква епидемична връзка или някакви прояви на заболяването", категоричен е вирусологът.

По думите на проф. Кантарджиев според логиката на всеки вирус, предаден от животните на хората, е той да се разпространява по-лесно, но да преминава по-леко.

"Засега категорични данни имаме, че е мутирал и заразява по-лесно", коментира той.

Според директора на центъра по заразни и паразитни болести по-големият брой заразни през последните дни се дължи на по-ранното отпускане на мерките и неспазването им от страна на гражданите. 

Вижте повече в репортажа на Милена Енчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
3 rate up comment rate down comment 0
Деси
преди 3 години
Голям образ е Кантарджиев :-) Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 1
Ради
преди 3 години
По-леко минава, ще го изкараме всички и ще мине тая пандемия. Сигнализирай за неуместен коментар