Изграждат зелен ринг в София по стари жп линии от гара "Пионер" до "Слатина"

На 60 декара ще бъдат разположени алеи за пешеходци и велосипедисти с дължина над 3 километра

02.07.2020 | 23:05 Редактор: Александра Иванова

Столичната община изгражда зелен ринг в София. Проектът на първия линеен парк в София се очаква да свърже три квартала.

Маргарита живее в столичния квартал "Изток". Kогато извежда дъщеря си на дълга разходка отиват в Борисовата градина. Одобрява идеята на Oбщината. 

"Буренясало е, ще е добре да се благоустрои, въпросът е да видим проекта, за да видим дали ще е адекватно място за игра", коментира тя.

Главният архитект на София Здравко Здравков увери, че трасето е изцяло безопасно.

"То в момента не се ползва, демонтирани са жп линиите, но дава огромен потенциал, защото на него може да се развие пешеходна обособена линия, както и пешеходно трасе. Велосипедното предвижване ще е със широчина 3 метра в целия профил", допълни той.

Така на 60 декара по протежение на старата линия между "Слатина" и гара "Пионер" ще бъдат разположени алеи за пешеходци и велосипедисти с дължина над 3 километра. Където теренът позволява се предвиждат и площадки за игра. 

"Целта на цялостния проект на зеления ринг е да изградим в добро зелено пространство алтернатива за предвижване на софиянци, не само за спорт но и за предвижване с велосипеди", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Предвижда се в района да има две детски градини, ако обаче бъдат приети промените в нормативните изисквания за детски заведения, предложени от кмета. 

"До гара Пионер в район Изгрев, в малко по-широката част да се направи един детски комбинат, детско заведение и детска ясла. Работещите в района също одобряват идеята, но с едно на ум" каза още Фандъкова.

Предстои проектът на ПУП да премине през обществено обсъждане и гласуване от Столичния общински съвет. Едва тогава земята, която в момента е собственост на Националната компания "Железопътна инфраструктура" ще може да бъде прехвърлена на общината и строителството да започне.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК