Хирург: Страхът от Ковид-19 продължава, самите пациенти не идват

Недостигът на персонал се усети, посочи доц. Михаил Радионов

02.07.2020 | 21:50 Редактор: Юлия Христова

Редица болници са на ръба на оцеляването, заради намалените приходи по време на извънредното положение, като дори се заговори за промяна на модела на финансиране на лечебните заведения у нас. 

Многопластови са нещата относно организацията на болничната работа в дните на пандемия. В същото време карантинните мерки попречиха на рутинната дейност на лечебните заведения. Лимитира се дейността на операционните заради спазването на дистанцията. Това каза за "Денят ON AIR" началникът на клиниката по хирургия в болница "Св. Анна" доц. Михаил Радионов.

Според него се е усетил и недостигът на персонал. 

"В нашата болница имаше сектор за Ковид-19. Трябваше да има разделяне на лекари и медицински специалисти, с които ние не разполагаме за двойни смени. Особено по отношение на медицинските сестри - има недостиг на национално ниво", посочи той за Bulgaria ON AIR.

"Навсякъде се наблюдава намаляване на обемите на дейност в лечебните заведения, при нас той беше около 35-40%", коментира той.

"Страхът продължава. Хирургията сега работи със 70% от капацитета си. Самите пациенти не идват", посочи лекарят.

"Спешните пациенти при нас минават триаж. Ако се установят данни за съмнения за коронавирус, тогава се прави PCR тест. 10% от заразените с коронавирус са медицински специалисти. Голяма част от носителите на вируса са безсимптомни, не е дебат - те могат да заразяват", обясни той.

Според него за момента няма по-достоверен тест от PCR

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК