България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кой ще плаща за PCR тестовете - болниците, НЗОК, МЗ?

"Не са предвидени средства за тези изследвания", заяви главният секретар на БЛС

23.06.2020 | 08:45 Редактор: Тодор Петров

Нарушени ли са правата на пациентите при задължителен PCR тест за коронавирус при прием в болница и кой плаща за тези тестове? От УС на БЛС вчера излязоха с позиция срещу разпространеното от Министерството на здравеопазването съобщение, че изискването на PCR тест като условие за прием в болница е незаконосъобразно.

"Болниците не трябва да плащат, защото не са предвидени средства за заплащане на тези изследвания. В бюджетите на болниците и НЗОК такива пари не са предвидени. В Здравната каса има резерв, който ние от 15 години говорим, че е за екстремни ситуации. Може да се вземат пари и от бюджета на Министерството на здравеопазването", заяви главният секретар на БЛС Стоян Борисов пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че около 2 млн. годишно са хоспитализациите у нас. Около 1 млн. хоспитализации ще бъдат по-малко при тази обстановка, прогнозира Борисов. 

"В частните лаборатории едно изследване варира около 100-120 лв. Разумна цена е около 60-80 лв. за един PCR. При 1 млн. хоспитализации това означава 60-80 млн. лева", каза още той в студиото на "България сутрин".

"Изключително много намаляха случаите на прием на пациенти с всички други заболявания. Хората ги е страх да отидат в болница, за да не се заразят. Вероятността човек да се зарази с коронавирус в болница е много по-голям. Искаме с подлагането на тест хората да бъдат сигурни, че е най-безопасно да отидеш там да се лекуваш", обясни главният секретар на БЛС.

И бе категоричен, че няма никакъв натиск върху здравната ни система. По думите му имаме подготвени около 1600-1700 легла в интензивните отделения и около 6000-7000 легла за по-леко болни от коронавирус. Не сме имали повече от 451 хоспитализирани наведнъж, изтъкна Борисов и настоя, че здравната ни система е достатъчно добре подготвена.
 
"Много от предишните заповеди са променени под наше влияние. Разумно е на обществени места при изостряне на ситуацията... Не е никакъв проблем да се носят маски на обществени места", коментира още главният секретар на БЛС.

Стоян Борисов разкритикува остро оборудването и превръщането на многопрофилни и спешни болници в инфекциозни такива. Той не е убеден, че бързо ще се намери ваксина за Ковид-19 и даде пример със СПИН, за който се е твърдяло, че ще има ваксина до 2000 г.

"За нас е важно колко болни има в инфекциозни отделения. При 11 болни не може да говорим за втора вълна", каза за финал гостът на Златимир Йочев.

Вижте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК