Незаконно е изискването на PCR тестовете за прием в болница, НЗОК ги покрива

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев изиска всички РЗИ да уведомят болниците в страната

17.06.2020 | 16:35 Редактор: Александра Иванова
Незаконно е изискването на PCR тестовете за прием в болница, НЗОК ги покрива

Изискването на PCR тест като условие за прием в болница или консултация със специалист е незаконно. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Във връзка с това министърът на здравеопазването Кирил Ананиев изиска всички регионални здравни инспекции незабавно да уведомят болниците на територията на съответната област да преустановят порочната практика. Разпореждането идва след зачестилите сигнали от граждани за изисквания от страна на лечебните заведения преди хоспитализация или консултация на пациентите да бъде извършен платен PCR тест.

Здравният министър е категоричен, че всички сигнали за отказ от страна на лечебните заведения за диагностика или лечение поради липса на PCR тест ще бъдат проверени и ще бъдат налагани санкции. До момента Изпълнителна агенция "Медицински надзор" е започнала 7 проверки по подобни казуси. Една от тях е приключила с наложена санкция и на лечебното заведение е разпоредено да възстанови на пациента взетите за PCR тест средства.

В позицията на Министерството на здравеопазването е посочено, че PCR тест, заплатен от гражданите, не може да бъде условие за прием или консултация със специалист в лечебни заведения. Всички здравноосигурени лица имат право на достъп до лечебни заведения за оказване на болнична помощ, заплащана от НЗОК, когато диагностичната и/или лечебната цел не може да бъде постигната в условията на извънболничната помощ. 

Освен това НЗОК заплаща дейността по диагностика на Ковид-19 чрез извършването на високоспециализирано изследване "Полимеразна верижна реакция (PCR) за доказване на Ковид-19.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК