80-85% от хората дори нямало да усетят, че са болни от Ковид-19

Нужен рестарт на здравната система, смята д-р Десислав Тасков

02.07.2020 | 21:45 Редактор: Юлия Христова

Продължава тревожната тенденция от предходните отчетни периоди към непрекъснато нарастване на необходимия финансов ресурс за лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели. Това се посочва в Годишния отчет за дейността на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2019 г., който е одобрен от Надзорния съвет на НЗОК, приет от Министерския съвет.

Надявам се да имаме напредък в много направления. Представете си, че имате близък, който е онкоболен и липсва лекарство за последствията от химиотерапията, каза за "Денят ON AIR" депутатът от БСП д-р Дeсислав Тасков.

По думите му все още се учим и не знам какво ще е след 6 месеца-една година след пандемията от Ковид-19.

"Докато няма ваксина, нищо не се знае. Да не прекаляваме с излишната емоция. Ние ще преминем през това, но въпросът е хората със заболявания да бъдат защитени по някакъв начин. Има разум в искането държавата да поеме бързи тестове за Ковид-19. 80-85% от хората дори няма да усетят, че са болни, но нека пазим другите", каза още той за Bulgaria ON AIR.

"Хората се дразнят от липсата на системност на поведенията. Трябва да пазим тези, които са податливи на това заболяване, възрастните хора. Да пуснеш толкова хора на стадионите - и какво, имаше социална дистанция ли?!", попита събеседникът, коментирайки струпването на фенове на финала за Купата на България.

Според д-р Тасков сме се объркали и сме започнали да неглижираме един проблем. 

"Основното, което трябва да направим, е да либерализираме здравната система. Ще продължаваме да боледуваме, но не бива да се случва в условия, в които нямаме възможност да го правим. Пътеките са ниско финансирани, частните болници нямат инфекциозни отделения. Наливаме огромен обществен ресурс - каква е обаче ползата? Дори вече не искам да казвам реформа, а е нужен рестарт на тази система. Доплащаме повече от 40%", коментира той.

Според д-р Тасков здравната карта е решение, но зависи какво смятаме да направим с нея. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК