Връзката между храната, езика и регионите в България. Това разкрива Интерактивната кулинарна карта, която Институтът по български език при Българската академия на науките (БАН) създаде.
Както редица от традиционните занаяти за страната ни вече са изчезнали, така и някои от гозбите, характерни у нас преди години, вече не се приготвят.
Целта на картата е да разкрие характерните особености на българските диалекти чрез автентични ястия и напитки от различните региони.
Повече за проекта научихме от един от авторите му - доц. Ана Кочева, езиковед в Института за български език при БАН.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
Тагове:
Уран във водата на Харманли, жителите ще разчитат на водоноски
Мъж е в болница след побой от 73-годишен в Казанлък
Инфекция с Campylobacter при деца – как да я разпознаем?
Вода от розмарин и как помага тя на косата?
По-устойчиви доставки на лекарства: Съветът на ЕС подкрепи новия регламент за критичните медикаменти
Минимално инвазивна естетика - с нарастваща тенденция
Blue Origin представи проектиран с AI източник на енергия за Луната
Учени разгадаха мистерията на радиационните пояси на Уран
ЕС отстъпи: Бензиновите и дизеловите двигатели няма да бъдат забранени
Телескопът Hubble е заснел отново междузвездната комета 3I/ATLAS
Тъжна вест! Почина поетесата Ружа Велчева
Елхите във Варна вървят от 30 до 300 лева
Във Варна ще се проведе последното за годината събитие за събиране на стотинки
Почина един от най-популярните японски актьори
Радев отличи огнеборци и доброволци, участвали в овладяването на пожари през лятото
Финансовият директор на "Фантастико": Най-голямото предизвикателство ще е преходният период към еврото
ЕК глобява платформата X със 120 млн. евро заради нарушаване на правилата за прозрачност
Кристиано Роналдо инвестира в стартъпа Perplexity AI
Netflix купува Warner Bros. в мегасделка за 72 млрд. долара
преди 5 години