Издириха контактните на заразения абитуриент, 37 oт тях - под карантина

Във випуска бил и синът на кмета на Велико Търново

01.07.2020 | 18:42 Редактор: Ивет Арабова

Издириха контактните лица на заразения с коронавирус 18-годишен абитуриент от Бяла, обявиха от РЗИ-Велико Търново. Само най-близките са поставени под карантина.

"Общо контактните лица са 125. Като това са семейство, съученици и учители. Най-близките му хора са 37 и са поставени под карантина. Взети са проби на 12 от тях. Предстои поетапно вземане на проби", посочи д-р Евгения Недева от РЗИ.

Абитуриентът е настанен в Русенска болница, заведенията, които е посещавал в нощта на бала си във Велико Търново, са затворени за дезинфекция. В понеделник се появяват по-сериозни симптоми и момчето е откарано с линейка в УМБАЛ "Медика". 


 
"Имал е главоболие преди бала си, не е имал температура, нито кашлица. Не са и предполагали, че може да има такъв проблем. В неделя се появява отпадналост и той също го дължи на празненството. Вече в понеделник се появяват кашлица и висока температура. Като цяло, сме го хванали на четвъртия ден от започване на симптомите му и може би няма да се развие дихателна недостатъчност", каза доц. Дора Маринова от УМБАЛ "Медика".

Във випуска е имало ученици от 5 областни града. Сред тях е бил и синът на кмета на Велико Търново. "Кметът не е поставен под карантина. Ако пробата на сина му е положителна, тогава ще се наложи", поясни д-р Евгения Недева.

Все още не става ясно кога точно момчето се е заразило. Има предположения, че може да е по време на полагането на матурите. 

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
На тях им мина бала, вече няма зор, могат да си починат малко в карантина ;) Сигнализирай за неуместен коментар