Туроператори: Ако не отворим границите за Русия и Украйна, ще фалираме

Българите масово предпочитат нощувки през почивните дни

01.07.2020 | 19:25 Редактор: Ивет Арабова

Туристическият бизнес по морето настоява държавата да отвори границите за туристите от Украйна и Русия. Двете държави са в "черния списък" на ЕС, но той е с препоръчителен характер.

80% от туроператорите у нас работят на руския и украинския пазар и ако България не отвори границата те ще фалират, а сезонът ще бъде провален. През миналото лято близо 800 000 летовниците от Украйна и Беларус са почивали на нашето море.

"Приканваме нашето правителство за спешно отваряне на границите с Украйна, като един голям пазар, и последващо отваряне на пазар Беларус и Русия", апелира туроператорът Иван Кирязов.

В момента към 1 юли спадът на тези пазари е 100%. Туристите от Украйна пътуват безвизово и туроператрите са убедени, че при отваряната на границата те ще се възползват от почивка у нас. 

"Немският пазар е доста надежден, макар че самите германци се колебаят да пътуват със самолет, поляци, чехи и унгарци са доста по-смели", обясни зам.-председателят на Регионалната туристическа камара Деница Колева.

Туристическият бизнес се надява на българските туристи, но до момента се реализират нощувки единствено през почивните дни. "Идват българските граждани всеки петък или събота сутринта и си заминават в неделя. Това не може да реши спада на вътрешния и международния туризъм", категоричен е председателят на Регионалната туристическа камара Иван Иванов.

Туристическият бизнес по морето настоява също 50% от средствата на Министерството на туризма, отделени за справяне с последствията от Ковид-19, да бъдат пренасочени към морските общини. 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


5
1 rate up comment rate down comment 0
Турист
преди 3 години
Като чета коментарите определено в България има много прости хора. Руснаците и руските републики са един от основния приток на приходи за туризма в България. Това да затвориш границите за руснаците е пълна глупост от некомпетентни и продажни управници. На България най силната страна от икономиката това е туризма , да унищожиш туризма това е меко казано геноцит за българската икономика. Сигнализирай за неуместен коментар
4
1 rate up comment rate down comment 1
МОЛИ
преди 3 години
УВАЖАЕМИ,НЕ ГЛЕДАЙТЕ ХЪРВАТСКА.ТАМ ИМА 16 ЗАРАЗЕНИ У НАС 160.ОТ ТАКИВА КАТО ВАС.МАЧОВЕ,БАЛОВЕ,ВА ВИ СЕГА.А,ЗА РУСИЯ И УКРАЙНА,ДА НЕ ГОВОРИМ.ТАКА ЧЕ,НО ДОБРЕ ДА СТЕ ЖИВИ,ОТКОЛКОТО БОГАТИ!! Сигнализирай за неуместен коментар
3
2 rate up comment rate down comment 3
Tomi Vassilev.
преди 3 години
Ami falitvaite .Smenete si rabotatata .Vsemaitesi 4ukovete i pbratno Сигнализирай за неуместен коментар
2
9 rate up comment rate down comment 5
анонимен
преди 3 години
Ами в Русия има много заразени, аз не желая да ги пускат на този етап. После ако се увеличат болните при нас, не искам пак да ме затварят вкъщи иили хората да не могат да ходят на работа. Сигнализирай за неуместен коментар
1
8 rate up comment rate down comment 1
Тодор
преди 3 години
Много некомпетентно правителство. Хърватска и Германия отвориха, Португалия отвори за Бразилия/страна силно заразена/ Ние даже не сме в шенген и слушаме каоинките от Брюксел https://entercroatia.mup.hr/Edit Сигнализирай за неуместен коментар