Чужди туристи продължават да липсват, отменят и чартъри

Страхът от заразяване спира чужденците да пътуват

25.06.2020 | 20:55 Редактор: Юлия Христова
Чужди туристи продължават да липсват, отменят и чартъри

С чартърните полети пристигат 85% от чуждите туристи по родното Черноморие. За месец юни обаче са отменени 98%  от полетите. Все още не е ясно каква ще стане със заявените на летище Бургас и за следващия месец. Междувременно, липсата на чуждестранни туристи, в началото на лятото, остави над 70 % от хотелите в най-големия курорт по южното ни Черноморие "Слънчев бряг" затворени, предаде БНР.

Анулираните резервации и отменените полети до Южното Черноморие могат да бъдат обяснени със страх от коронавируса. През юни месец 2019-та над 315 хиляди туристи сме посрещнали, а за същия период тази година те са едва 6 хиляди.

До края на месец септември на летище Бургас са заявени 10 хиляди и 600 чартъра, което е в пъти по-малко в сравнение на миналата година. Много неизвестни остават около това колко от тях ще се осъществят, коментира данните председателят на туристическата камара в морския град Иван Иванов.
 
"Подписаните договори с "Фрапорт" и съответните наши и чужди авиокомпании, те имат правото да редуцират през целия период на сезона, какво могат да направят и какво не могат да извършат. Ако седалките не са заети повече от 50%, съответния чартър няма да пътува не само до нас, но и до всяка друга дестинация", допълни Иван Иванов.
 
По думите му българското правителство реши да отпусне пари за субсидиране на всяка празна седалка, но страхът от заразяване спира чуждите туристи да пътуват.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК