Борисов привика Щаба: Презапасете се с облекла, маски и очила

Засилват капацитета на болниците с интензивни легла 

30.06.2020 | 10:11 Редактор: Тодор Петров

Премиерът Бойко Борисов свика работно заседание на Националния оперативен щаб с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. В рамките на срещата в Министерския съвет беше докладвана актуалната ситуация с разпространението на Ковид-19, както и засилването на капацитета на болниците с интензивни легла, така че да бъдат в готовност при необходимост.

Министър-председателят разпореди на министър Ананиев да проведе разговори с Националната здравноосигурителна каса и с Българския лекарски съюз относно заплащането на тестовете и клиничната пътека за Ковид-19, за да имат болниците достатъчно финансиране.

"Презапасете се с облекла, с маски, очила. Всичко трябва да е достатъчно и предостатъчно. Няма специалист, който да каже, че този бич на съвремието ще отмине", заяви Борисов.

Премиерът отбеляза, че по света има милиони заразени, а Европейският съюз продължава да няма единна политика, включително за отварянето на границите за туризма. В тази ситуация, по думите на Борисов, е особено важно да се следи заболеваемостта в клъстерите и да продължи контролът върху мерките.

Председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски също се съгласи, че е от голямо значение да се укрепи капацитетът на болниците. Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев изтъкна, че вълната на вируса расте в Европа и на Балканите, като подчерта, че усилията в България са насочени към противоепидемичните мерки.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев напомни, че капацитетът на лабораториите е сериозно увеличен в сравнение с началото на епидемията. По думите му е необходимо внимателно да се следи за първи случаи на заразени в големи колективи.

На ден в страната се правят средно по 3000 теста. А сред новозаразените за последното денонощие е дете от детска градина във Варна. Ще бъде извършена цялостна дезинфекция на сградата.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


3
0 rate up comment rate down comment 0
Stanbo
преди 3 години
Защо Борисов е без маска? Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Каквото и да правят само дано е правилното! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Добре, че не ни го натрапват тоя щаб пак по телевизията. Сигнализирай за неуместен коментар