Радев зове: Независима експертиза на последните записи, свързани с Борисов

Прокуратурата е заинтересована страна, посочи президентът

29.06.2020 | 15:40 Редактор: Александра Иванова

Президентът Румен Радев отново призова за независима експертиза на поредната порция записи, в които се чува глас, наподобяващ този на премиера Бойко Борисов.

"За тези записи трябва да има независима експертиза относно тяхната автентичност, защото тя не може да бъде осигурена от българската прокуратура, защото тя е заинтересована страна. Знаете, в един от записите името на главния прокурор лично се споменава като възторжен фен на премиера",  подчерта президентът.

А след разпространените от прокуратурата чатове с президентския съветник Пламен Узунов, държавният глава обяви, че няма да бърза да го освобождава от длъжност. 

"Както виждате, аз не бързам със своите действия и по отношение на г-н Пламен Узунов, защото ако вярвах в безпристрастността на прокуратурата аз щях да взема най-лесното решение за неговото отстраняване", отбеляза Радев.

И за пореден път упрекна прокуратурата в зависимости. 

"Не трябва прокуратурата да показва изключителна охота към някои случаи и бездействие, мълчание и боязливост към други случаи. Това срива доверието", категоричен бе той.

На този фон Специализираната прокуратура разпространи още чатове от мобилния телефон на бизнесмена Пламен Бобоков и възложи на ДАНС да провери комуникацията. В съобщението имената на участниците в разговорите са посочени само с инициали, но най-вероятно става дума за секретаря на президента Пламен Узунов, Пламен Бобоков и бившия съветник на външния министър по въпросите за Близкия изток и Северна Африка - Румен Петров. В четвъртък втора инстанция отказа да задържи Бобоков в ареста и го пусна под гаранция от 1 млн. лв.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК