Европа ще се запази като икономическа сила, ако бъде подпомогната авиацията

Коментар на капитан Янко Стоименов пред "Денят ON AIR"

26.06.2020 | 22:03 Редактор: Александра Иванова

Пандемията Ковид-19 нанесе невиждано поражение върху икономиката. Безброй бизнеси удариха дъното и се обявиха в несъстоятелност, други - оцеляват на ръба. Авиацията е един от най-тежко пострадалите сектори.

Капитан Янко Стоименов заяви пред "Денят ON AIR", че авиацията в Европа е понесла най-тежките поражения.

"Пораженията са потресаващи от гледна точка на брой полети, превозени пътници, паричният поток е драстично намален. Европа е в най-неизгодна позиция. В Китай авиацията се възстанови, както и в САЩ. Причината е размерът на тези страни и броят на вътрешните полети. Само за месец в Китай се възстановиха вътрешните полети на 78%, в САЩ работи борд, заедно с министерството на транспорта и правителството, който подпомага вътрешните линии, като ги стимулират", отбеляза той.

Стоименов коментира, че авиационният сектор се е върнал поне 100 г. назад.

"В светон мащаб се върнахме близо 100 г. назад, Европа - 25 г. Интеревропейските авиационни връзки са опустошени заради различни мерки по границите", посочи той пред Bulgaria ON AIR.

За да се запази Европа като икономическа сила и да запази реномето си като участник във въздушните превози, би трябвало също да има борд, който да подпомага сектора, както в САЩ. За момента такъв няма. 

"Без помощ - държавна или европейска, субсидиране, въздушните превози и много авиокомпании няма да съществуват след известно време", категоричен бе той.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК