Удължават извънредната обстановка до 15 юли, Борисов: Демокрацията е за дисциплинираните

"Ако така продължат нещата, Кралев ще затвори стадионите", заяви премиерът

24.06.2020 | 10:39 Редактор: Александра Иванова

Удължава се извънредната епидемична обстановка до 15 юли, заради увеличаващия се брой на случаите на Ковид-19. Това обяви премиерът Бойко Борисов на заседание на Министерския съвет. Промяната ще внесе здравният министър Кирил Ананиев.

"Безспорно мерките, които въведохме, вършат резултат. Поетапно отворихме всичко, умолявахме само за едно - да се спазва дисциплина. Демокрацията е за дисциплинираните. Връщаме маските, защото се вдига броят на заразените, за радост и броят на оздравелите. Ковид-19 не само не отмина като всеки грип, а ни заля", посочи Борисов.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви, че ръстът в броя на заболелите и носителите на коронавируса от 9 юни насам е скочил 3,2 пъти. Но се правели и значително повече тестове. Преди дневният им брой бил около 1200, а сега - над 2000.

"След 9 юни има значително завишаване на хората, които са носители или болни от Ковид-19. Увеличение на заразените се отчита и при медицинския персонал. През този период няма да се налагат нови или стари тежки мерки. Ще заложим на тези, които прилагаме сега - забрана за влизане на територията на страната и карантина за влизане от определени държави, хигиена на ръцете, физическа дистанция от най-малко 1.5 метра, дезинфекция, носене на защитни маски на закрити места, дистанционна работа, ограничаване на събиранията и масовите мероприятия. Силно ще завишим контрола, каза Ананиев", отбеляза Ананиев.

Борисов предупреди, че ако хората не започнат да спазват дистанция и не носят лични предпазни средства по стадионите и в нощните заведения, те може да бъдат затворени повторно.

"Какво направи публиката по стадионите? Струпа се накуп, без маски. Ако така продължат нещата, Кралев ще затвори стадионите. Отворихме и дискотеките да се забавляват", допълни той.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев подкрепи решението като каза, че Ковид-19 е вирус, който продължава да е с неизяснен произход и неизвестна инфекциозност. 

Финансово-икономическите мерки ще продължат, увери Бойко Борисов.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
4 rate up comment rate down comment 1
Я па тоя
преди 3 години
Тоя лъжлив милиционер ли ще каже за кой е Демокрацията?? Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
Това вече ще ни е начин на живеене. Няма какво да се мрънка, а всичко, което може да се структурира и организира през дистанция и онлайн да се прави. Сигнализирай за неуместен коментар