Предлагат глоба до 30 000 лв. при бавене на осигуровки и заплати

Служителите ще могат да позват отпуск след 4 месеца трудов стаж

19.06.2020 | 14:20 Редактор: Ивет Арабова

Наказват работодатели с до 30 хиляди лева, ако не плащат заплати и осигуровки навреме, предлагат от социалното министерство. Друго предложение е - служителите да могат да ползват платен годишен отпуск след 4 месеца трудов стаж. 

След подписаното споразумение между правителството, бизнеса и синдикатите, което предвижда промяна в определянето на минималните възнаграждения, от социалното министерство предлагат значително увеличение на глобите за недеклариран труд. 

Предвиждат се и още по-солени санкции за системни нарушения, свързани с неплащане в срок на заплатите на служителите. През 2019 г. са установени близо 22 хиляди такива нарушения. От ведомството обясниха, че кризата, породена от коронавируса, ясно е показала нуждата от такива мерки. 

Мерките обаче изискват, както актове на правителството, така и законови промени. По голяма част от предложенията социалните партньори все още не са постигнали консенсус.  

Според бизнеса не винаги нарушаването на трудовото законодателство е инициирано от работодателя. Санкциите обаче ще са само за него. Синдикатите от своя страна настояват за конкретни промени в отчитането на работното време. А със законопроекта се предвижда още, извънредният труд да стане до 300 часа, ако е договорен между синдикати и работодатели. 

И още - предвижда се служителите да могат да ползват платен годишен отпуск след 4 месеца трудов стаж, а не както беше досега - 8. 

Със законопроекта се гарантира още, че трудовите договори на учителите няма да бъдат прекратявани едностранно от работодателя до момента, в който не придобият право на пенсия.

Вижте повече в репортажа на Виолета Манчева. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК