Новият закон за храните щял да ликвидира малките производители

Произвoдителите ще излязат "на светло", само ако се намали ДДС върху храните, посочи Богомил Николов

17.06.2020 | 22:03 Редактор: Александра Иванова

Новият Закон за храните забранява участието на деца във всякакви реклами на храни и напитки, които са нездравословни. Законът цели и да ликвидира "сивия" сектор чрез засилен контрол. 

Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители" заяви пред "Денят ON AIR", че произвoдителите ще излязат "на светло", само ако се намали ДДС върху храните.

"Хората крият доходи, защото така им е изгодно. Румъния намали ДДС за храните преди 3 години. Оказа се, че хазната е събрала повече пари през това време, когато е намалила данъка, защото "сивият сектор" е излязъл "на светло". У нас това обаче не се прие", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

По същия начин стои и въпросът със субсидиите, смята Николов. Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева заговори за това, че данъкът трябва да се определя от реализираната продукция, на доход, на фактура. 

"Това ще извади "сивия сектор" на светло, а не контролът, който изисква да се следи всяка кола. Най-добрият контрольор е потребителят, бизнесът се съобразява с изискванията на потребителя, а не на закона. Препакетирането в по-голяма степен трябва да бъде контролирано", посочи той.

Според Богомил Николов Законът за храните застрашава малкия бизнес.

"Най-малките производители са богатството на една страна. Бутиковите производители, фермерите и биологичните. Прекомерните изисквания може да ги ликвидират. А българските потребители имат желание да консумират традиционна храна. Не такава, която е пропътувала 5000 км", отбеляза той.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК