Забраняват рекламата на нездравословни храни със закон

За първи път регламентират онлайн търговията на хранителни продукти

27.05.2020 | 16:19 Редактор: Александра Иванова
Забраняват рекламата на нездравословни храни със закон

Парламентът прие на второ четене новия Закон за храните. С него се забранява рекламата на продукти, чиито съставки не отговарят на изискванията за здравословно хранене. А онлайн търговията с храни за пръв път се регламентира.

"Отговорността за безопасността и качеството според етикетирането на всяка храна остава за оператора. Компетентният орган за контрол е Българската агенция по безопасност на храните. Регламентирането на онлайн търговията ще даде възможност да надградим публичността, ползите за потребителя с изграждането на онлайн платформа, която ще улесни потребителя в намирането на своите доставчици на храни. Надявам се да имаме времето да работим по този процес", коментира министърът на земеделието Десислава Танева.

Според нея цялото законодателство ще доведе до изсветляване на бизнеса. Разпоредбите в закона предвиждат още глоба до 35 хил.лв. за производство и продажба на генетично модифицирана храна, ГМО за използване в храни или като храна, или такива, съдържащи съставки, произведени от ГМО, предаде dnes.bg.

Когато храната съдържа или се състои от ГМО, в съотношение над допустимите нива, определени в Регламент (ЕО) 1830/2003, трябва задължително да бъде видимо упоменато на опаковката. При производството на храни за деца е забранено използването на продукти или съставки, съдържащи или произведени от ГМО. Забранява се и рекламирането на ГМО храни и такива, чиято употреба от деца е ограничена. При нарушение законът предвижда от 1000 до 2000 лева глоба.

От 2 до 4 хил.лв. пък е глобата, ако храната не е годна за консумация или не отговаря на изискванията за производство, преработка или дистрибуция.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК