С 30 млн. лв. спасяват от фалит превозваческия и туристическия бранш

Протестиращи и управляващи се разбраха да бъде сложен край на финансовата агония

15.06.2020 | 14:07 Редактор: Тодор Петров

Туроператори и превозвачи поискаха да бъде сложен край на финансовата агония, тъй като през изминалите месеци от бранша търпят загуби за стотици хиляди. Затова настояха за помощ от държавата. Превозвачите алармираха със SOS призив, че са изправени пред фалит. А от властта увериха, че 30 млн лв. ще бъдат отделени за бранша от оперативни програми. 

С призиви за работа туроператори и превозвачи поискаха да бъде сложен край на финансовата агония след Ковид-кризата. През изминалите месеци от бранша търпят загуби за стотици хиляди. Затова настояха за помощ от държавата. 

"Нямаме вече персонал - това е най-тежката ни загуба, абсолютно всичко обслужваме и хотелската си база. Лихви текат, гаражи", подчерта туроператорът и превозвач Евелина Пулева.

И докато едни от Превозвачите излязоха на улицата, за да защитят бизнеса си, други се срещнаха с властта. 

"Забавянето на всички мерки, които са взети, създава проблеми и в двата бранша и трябва да се вземе решение", заяви председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова.

И решение държавата има - 30 млн. лв. ще бъдат отделени за бранша от оперативни програми. 

"Става въпрос за около 1400 предприятия, лицензирани превозвачи, която мярка да е грантова в рамките на този обем", обясни министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков

Министърът на туризма Николина Ангелкова заяви, че вече е предложена мярка 80/20 от 1 юли по отношение на сектор Туризъм и транспорт. Премиерът Бойко Борисов също коментира ситуацията.

"Редно ли е да даваме пари, а платежоспособните българи да отиват в Гърция", изтъкна той.

И от бранша, и от държавата са категорични в едно - летният сезон ще бъде тежък, а приходите от туризъм за бизнеса и хазната тази година - далеч по-малко. 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години