60 000 седмокласници се явяват на матурата по български език

На 17 юни ще бъдат изпитани и по математика

15.06.2020 | 08:05 Редактор: Искра Ангелова

Провежда се националното външно оценяване по български език и литература за седми клас, на което се очаква да се явят около 60 000 седмокласници. 

На 17 юни ще бъдат изпитани и по математика. Седмокласниците ще се явят на националните външни оценявания при спазване на нужните отстояния в изпитните зали. 

Когато учениците в 7 клас в дадено училище са над 100, те трябва да се пропускат през два входа на училището, ако са налични в двора или в училищната сграда. 

Участниците в изпитния процес ще се допускат в сградите на училищата с маски, с шлемове и по желание с ръкавици. Максималният брой точки от двете матури е 100. Те няма да се преобразуват в оценка по шестобалната система. 

Заради извънредното положение и промяната в датата на изпитите, от тях отпадна учебен материал както по български език и литература, така и по математика.

"Сградата на училището е дезинфекцирана още в петък - всеки чин, всеки стол. Учениците преминават първо през санитарна рамка, където си дезинфекцират ръцете, а след това краката и тялото. Ако нямат маски - ще получат. След като започнат да работят, могат да си свалят маските", каза директорът на 51 СОУ в София Асен Александров в ефира на "България сутрин".

Той е на мнение, че мерките са безопасност са много добри. 

"Всяко дете е на разстояние на 2 метра от едно друго. В стая са 9 или 10 деца, а стандартно 15. Във всяка една класна стая има дезифектант, те са задължителни за всяко дете", допълни той пред Bulgaria ON AIR.

Директорът на 51 СОУ коментира още, че температурата се мери само на деца, които съобщават за това или ако медицинското лице има някакви съмнения. И допълни, че няма деца под карантина.

Според Асен Александров дистанционното обучение няма да доведе до по-лоши резултати при учениците. 

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК