Минимален процент от преболедувалите Ковид-19 развиват имунитет

Вирусът все още не е добре проучен, посочи проф. Христо Цеков

11.06.2020 | 21:50 Редактор: Александра Иванова

Рекордният брой от 104 регистрирани случая на Ковид-19 за 24 часа у нас отекна в пространството. След като се радвахме на малък брой заразени и почти никакви смъртни случаи, новината сякаш дойде като гръм от ясно небе. 

Неврохирургът проф. Христо Цеков обяви пред "Денят ON AIR", че не може да се предположи ще дойде ли втора вълна на коронавирус.

"Вирусът все още не е добре проучен. Проблемът е, че много малък процент от преболедувалите развиват имунитет - между 10% и 19%. Това е твърде малко", посочи той.

Според Цеков огнищата на Ковид-19, които избухнаха в две предприятия в Старозагорско, са по вина на лошата дисциплина и хигиена на работниците в тях.

"Останаха единични огнища, които са контролирани и ще затихнат", прогнозира той.

Неврохирургът посочи, че у нас са направени прекалено малко аутопсии на починали с диагнозата Ковид-19. 

"Трябва да се правят аутопсии. Това са увредени хора, които може да са умрели с Ковид-19, но не заради него. Той просто утежнява състоянието", коментира проф. Цеков пред Bulgaria ON AIR.

Неврохирургът отбеляза, че пандемията е показала, че административните органи са се справили в кризата, но не и здравните. Причината - липса на специалисти и средства.

"Парите потъват в нефункциониращи заведения. По отношение на специалистите, трябва да се създадат условия за конкуренция. Конкуренцията води до развитие на медицината", категоричен бе той.

Младите медици напускат страната ни все по-често, алармира д-р Цеков.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Васил
преди 3 години
Здравей Ице както те познавам. Точен, ясен и право в целта е споделеното и казано в коментара. На теб и близките зараве, успех и любов. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
covid19-ов
преди 3 години
Най-същественото от е 7-*** до 7,40-та минута "...не се правят аутопсии... хората умират С, а не ОТ....." Защо не сложихте/сложите това като заглавие? Защото иначе няма драматизъм ли?Когато при свързване на 2 думи едната е пояснение към другата. Предлози в българския език са: в, на, от, до, с, за, над и т.н.Интересно ми е, след колко време ще изтриете коментата. Сигнализирай за неуместен коментар