Нови 15 случая на Ковид-19 в Стара Загора, а в Доспат - 13

Най-много заразени има в Смолян, София и под Аязмото

11.06.2020 | 13:50 Редактор: Искра Ангелова

104 са новозаразените на Ковид-19 у нас. Най-много са в Смолян, София и Стара Загора. Новите случаи в Доспат са 13, общият брой на заразените на 90.

В Стара Загора през днешния ден има нови 15 констатирани случая. Още 6 са заразените в двете предприятия в града. Така общият брой на хората, заболели с Ковид-19, работещи в двете предприятия, е 26.

"Математическият модел не се променя с новите данни. Той е основан и пресмятан на различни сценарии и установяване кой от тях е стабилен. Това, което може да се промени, е не моделът, а сценарият. Преди 10 дни бяхме на 0.20, но той се дестабилизира. Въпросът е дали този сценарий, който в момента е 100, е стабилен и дали може да издържи. Отговор на този въпрос зависи от друг въпрос - дали са хванати добре клъстерите или не", каза математикът от Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че ако са хванати добре - този сценарий няма да бъде стабилен дълго време и ни очаква понижаваме на случаите. Ако клъстерите не са хванати добре - появят ли се нови случаи, тогава може да се случат по-неприятни неща, според него.

Вижте още в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК