Депутатите се "хванаха за гушите" заради свободата на словото

От ГЕРБ обявиха, че се готвят промени в Закона за медиите

11.06.2020 | 19:30 Редактор: Александра Иванова

Свободата на словото и фалшивите новини скараха депутатите в парламента. Поводът се оказа годишният доклад на Съвета за електронни медии. 

Близо час депутатите спориха за действията и бездействията на Съвета. Дебатът около доклада левицата сравни с холивудска продукция.

"Като един филм, който един и същи ден се повтаря до безкрай. Подобно усещане имам и когато обсъждаме доклада на СЕМ", коментира депутатът от БСП Александър Симов.

Отчетът на СЕМ се превърна в добър повод левицата да назове и проблемите, свързани със свободата на словото и да обвини властта в бездействие. 

"Всеки път ни обяснявахте как има други начини да се решат неща. Хайде решете ги! 10 години сте на власт. Кога ще ги решите", попита от парламентарната трибуна депутатът от БСП Антон Кутев.

От ГЕРБ не съзряха особен проблем със свободата на словото. Според председателя Комисията по култура и медии, не заслужаваме незавидното 111-о място, което ни отреждат "Репортери без граници" за втора поредна година.

"Разни НПО-та не могат да бъдат представителна извадка. Тези класации окепазяват нашата държава", отбеляза депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов.

"Обединени патриоти" обявиха, че ще подкрепят увеличаването на бюджета на СЕМ. 

От "Воля" пък обявиха, че ще се въздържат при гласуване заради проблемите в медийната ни среда. За по-добра медийна среда от ГЕРБ обявиха, че се готвят промени в закона за медиите, а от ДПС настояваха за изцяло нов такъв. 

Вижте повече в репортажа на Милена Енчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК