На границата отнемат книжки при отказ за плащане на глобите

На ГКПП "Калотина" системата засече десетки неизрядни шофьори

10.06.2020 | 14:05 Редактор: Тодор Петров

На граничния пункт "Калотина" беше представена нова система. Шофьорите вече ще могат да излизат от страната, само ако са си платили всички глоби и актове.

Граничните полицаи ще проверяват всички автомобили, които влизат и излизат от страната за задължения към "Пътна полиция". Това ще важи и за чуждите граждани, които влизат в България, предаде репортер на Bulgaria ON AIR.

Шофьорите със задължения ще бъдат отбивани встрани и ще имат два часа да заплатят чрез ПОС терминал. В случай, че решат да не плащат глобите, ще им бъде отнета книжката. 

Според МВР това не ограничава правата за свободно пътуване и излизане от страната, тъй като всеки ще може да напусне границите, но не като шофьор, а пеша.

От брифинг на полицията стана ясно, че на ГКПП "Калотина" вече са констатирани десетки шофьори със задължения към "Пътна полиция". До момента са засечени над 1928 неплатени фиша за над 363 700 лева. Има рекордьор, който е хванат при "Калотина" с над 130 фиша.

А освен тези, които пътуват с автомобил, ще се проверяват всички с автобус и влак.

Над 12 хил. са платените през ПОС терминала на "Калотина". До 2 седмици системата ще заработи на още 8 места в страната.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев. 

Снимка: Иван Кънчев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК