Омбудсманът към КЕВР: Цените на парното не отговарят на реалността

Липсват прозрачни аргументи за увеличение на топлинната енергия, заяви Диана Ковачева

09.06.2020 | 17:22 Редактор: Тодор Петров
Омбудсманът към КЕВР: Цените на парното не отговарят на реалността

"Липсват ясни и прозрачни аргументи за увеличение на действащата през месеците май и юни цена на топлинната енергия от 66,70 лв./МВтч на 81,57 лв./МВтч или с 22,3% от 1 юли 2020 г. Това е сравнение, което всеки клиент на „Топлофикация София“ ще направи и ще очаква обяснение от регулатора“. Това заяви омбудсманът Диана Ковачева по време на общественото обсъждане на проекта на КЕВР за нови цени на парното и топлата вода от 1 юли т.г. до 30 юни 2021 г. 

"В Доклада за новите цени, изготвен от регулатора, липсват категорични доказателства, че безпрецедентното поевтиняване на природния газ през тази година е отразено напълно в намалението на цените на топлинната и на електрическата енергия на топлофикационните дружества, които използват за основно гориво природен газ", подчерта омбудсманът. 

По думите ѝ съмнението възниква във връзка с факта, че към 1 юни 2020 г. цената на природния газ вече е с 53% по-ниска спрямо 31 март 2020 г., а предлаганото средно намаление на цената на топлинната енергия е едва с 9 -15% спрямо предишния регулаторен период. 

"Възниква основателно въпросът – ако прогнозираната от КЕВР цена на природния газ през новия период се окаже по-висока от реалната, как това ще се отрази на сметките за парно. И отговорът е, че няма да се отрази по никакъв начин. За съжаление, гражданите ще бъдат губещи. Причината са промените в Наредба №5, според които изменение на цената на топлинната енергия се допуска евентуално веднъж на 6 месеца и то при наличие на над 15% разминаване между прогнозираната от КЕВР цена на природния газ и реалната. Дори и ако разликата е по-малка, регулаторът трябва да обясни на гражданите защо кредитират топлофикационните дружества“, категорична бе доц. Ковачева.

Според нея най-справедливото решение за клиентите на топлофикациите е реалното изменение на цената на природния газ всеки месец да се отразява на цената на топлинната енергия, информираха от пресслужбата на омбудсмана. 

Снимка: Пресцентър на омбудсмана

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК