"Железният" Божидар се възстановява отлично след тежката операция на тумор

Д-р Емануил Найденов е възхитен от възстановяването му

08.06.2020 | 18:37 Редактор: Ивет Арабова

41-годишният Божидар, станал известен като "Железният човек“, се възстановява успешно. Историята на пациента ви разказахме преди месеци. Тогава той се подложи на тежка мозъчна операция, при която лекарите успешно изкараха тумор с тегло над 1 килограм. 

На границата между живота и смъртта. Там Божидар е прекарал 8 часа, докато лекарите са отстранявали огромен тумор в мозъка му. Днес той се чувства добре. "Д-р Найденов беше откровен с мен и каза така – "Трябва да се оперираш. Ти си прецени". Аз взех това решение и сега не съжалявам", споделя Божидар Етрополски.

Въпреки че шансовете за успех не били големи, днес месеци след операцията, Божидар идва сам в "Иван Рилски" за първия си контрол преглед. 

"Божидар "Железният човек" се представи блестящо на контролния си преглед, направихме ядреномагнитен резонанс, на който се вижда, че туморът отсъства, т.е. може да се каже, че той е минал етап от неговия живот", обясни неврохирургът в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" д-р Емануил Найденов.

"Трудно беше, наистина беше трудно. Аз знаех, че ако правя нещата, които трябва да правя, ще се възстановя", казва Божидар.

Преди да се оперира, туморът на Божидар е със застрашителни размери, над килограм. Лекарите в Самоков не открили проблема, в последствие го диагностицират в болница "Иван Рилски".  "На този пациент буквално диагнозата му е била изписана на челото. Не е нормално в 21-и век, в страна членка на ЕС да се случва да има такива пациенти. Този пациент е индикатор, че системата има проблем", смята д-р Емануил Найденов. 

Въпреки проблемите на системата, Божидар оцелява, за да може днес да се радва на 7-годишния си син. И приема с гордост прозвището си "Железният човек". 

"Постоянно ми казва „Тате, искаш ли да си "Железния човек", аз ще бъда "Скорпиона" и ще се бием и това за мен даже е чест", разказва Божидар.

Месеци след интервенцията, лекарите са възхитени от постигнатото. "Според мен той е постигнал над 90% от моите очаквания на възстановяване, вярвам че с усилията на всички, той ще надмине над 100%", посочи д-р Найденов.

А Божидар е щастлив, защото отново се чувства пълноценен. И си обещава да изживее втория си шанс за живот по най-добрия възможен начин.

Вижте повече в репортажа на Милена Енчева и оператора Виктор Петров.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК