Д-р Хасърджиев: Мислим си, че нещата са се разминали, защото не видяхме камиони с трупове

"Това е вирус, който се подчинява на определени правила на природата", каза той

08.06.2020 | 10:20 Редактор: Искра Ангелова
Д-р Хасърджиев: Мислим си, че нещата са се разминали, защото не видяхме камиони с трупове

Най-важната мярка е социалната изолация и ключова е отговорността на хората за спазването ѝ. Това каза д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация, пред БНР.

Той посочи, че продължава да се разпространява мнението, че пандемията от Ковид-19 е измислена ситуация и конспирация.

"Поради факта, че не видяхме камионите с трупове, които някои други държави видяха, това накара много хора да вярват, че нещата са се разминали", коментира д-р Хасърджиев.

Според него много малко хора ще се включат в отговорното спазване на евентуално повторно въвеждани мерки срещу заразата.

"Няма шега, няма измама. Това е вирус и той се разпространява и се подчинява на определени правила на природата. Нещата не опират до това дали вярваме или не, а до наука", каза д-р Хасърджиев.

Той коментира появилите се нови огнища на Ковид-19 в страната и реакциите на властите за овладяването на заразата.

"Властите реагират спрямо данните, които науката им дава, спрямо историческите уроци и спрямо реакциите на населението. Трудно се намира баланс, но водещи трябва да се научните данни. Всяка мярка, която се прилага спрямо общественото здраве, трябва да стъпва върху доказателства как тя би подействала и доколко ефектът от нея надвишава негативните последици от нея", каза експертът.

По думите на Станимир Хасърджиев е силно притеснителен фактът, че за такъв кратък период се обърна тенденцията и вече се наблюдава увеличаване на броя на новозаразените в страната.

"От тенденция, че едва ли не всичко е приключило и дайте да отиваме да работим, към една тенденция, която показва, че нещата могат да се влошат драматично за отрицателно време. Нека да си спомним как се получи в Италия“, каза експертът.

"За съжаление в България сме напът да се сблъскаме с един сценарий, който отдавна предположихме, че ще се случи. Ние рано влязохме в карантината, което отложи с много месеци истинската епидемия в държавата. Много е вероятно това, което виждаме, да е стартът на една много по-сериозна ситуация от това, което видяхме и което да наложи връщането на мерките", каза д-р Хасърджиев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


5
0 rate up comment rate down comment 0
Седларов
преди 3 години
Имаме си работа с многолик враг,лошо! Сигнализирай за неуместен коментар
4
6 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
Опасността изобщо не е отминала, вероятно тепърва предстои. Хора не е шега работа това, продължавайте да спазвате поротивоепидемичните мерки! Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
2
0 rate up comment rate down comment 1
Деси
преди 3 години
Надявам се да ни се е разминало Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Аз не разбирам какво още искат от нас тези доктори? Какво има да мислим или да не мислим? Не може вечно да седим вкъщи и да не излизаме, независимо има или няма вирус. Сигнализирай за неуместен коментар