До какво ще доведат промените в Закона за енергетиката?

Коментар на депутата от БСП Атанас Костадинов

03.06.2020 | 21:40 Редактор: Ивет Арабова

На първо четене бяха приети промени в Закона за енергетиката. Това ще доведе до отиването на малкия бизнес на свободния пазар за електроенергия. Добро решение ли са тези промени?

"Въвеждането на свободен пазар на небитовите потребители е сред положителните страни. България не успя да заяви т. нар. механизъм за капацитет, което е жизненоважно за даването на живот на въглищните централи. Сега ЕК казва, че за да ни остави врата за механизма за капацитет, едно от условията е ясен и точен план за пълна либерализация на енергийния пазар", каза за "Денят ON AIR" депутатът от БСП Атанас Костадинов.

Той бе категоричен, че не е вярно твърдението, че Брюксел иска да затвори енергийния комплекс "Марица-Изток".

"Позитивни резултати има от пазарната интеграция в европейски план на няколко пазара. Механизмите, които искаме да променим, създават активно участие на най-малките потребители в пазара. Това е и стратегията на ЕС - активното участие на гражданите да доведе до по-добра пазарна ситуация", посочи Костадинов.

Народният представител добави, че не бива да се позволява заради това, че някой е малък, да бъде изключен от системата за доставки.

"Свободният пазар ще изненада приятно с нови форми на доставки, което ще води до по-добра пазарна цена. Трябва да има специални текстове, които да защитават правата на енергийно уязвимите", отбеляза депутатът от БСП в ефира на Bulgaria ON AIR.

Социалистът коментира и решението за създаване на държавните бензиностанции.

"Важно е какво е мнението на ЕК за държавните бензиностанции. БСП подкрепя идеята за държавна петролна компания, "за" сме държавата да контролира да не се правят спекулации. По отношение на държавните бензиностанции - притеснява ни, че не видяхме анализ разходи и ползи, който показва за колко време ще се изплати тази инвестиция", подчерта Атанас Костадинов.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК