Разпоредиха проверка на културните ценности на братя Бобокови

Славея Стоянова имала ключова роля при разплитането на аферата с италианския боклук

03.06.2020 | 18:28 Редактор: Ивет Арабова

Атанас Бобоков вече не е изпълнителен директор на "Монбат“. Акциите на компанията тръгнаха надолу след ареста на бизнесмена. Междувременно прокуратурата разпореди на Министерството на културата да провери ценностите, притежавани от русенските братя.

Бобоков е зад решетките с още четирима души по обвинения в незаконен трафик на боклук. Сред задържаните е и зам.-министърът на околната среда Красимир Живков, който в понеделник беше освободен от поста и заменен от Славея Стоянова – директор на дирекция "Отпадъци“. Именно тя изиграва ключова роля при разплитането на аферата с италианския боклук. 

"Не е предложение на ВМРО, нито един политически орган не е вземал решение за това предложение. Доколкото разбирам, това е просто избран експерт за тази длъжност. Честно казано, и аз, и председателят нa партията, научихме името от медиите. Квотата си е на ГЕРБ и никога не сме го оспорвали", коментира съпредседателят на ОП Искрен Веселинов.

През 2013 г. от местната структура на ГЕРБ в Кърджали критикуват Стоянова. Причината - системното замърсяване на въздуха в града от оловно-цинковия комплекс, където тя е директор. 

"Начело на тази миниармия от служители на Валентин Захариев, която създаде много проблеми и на Кърджали, и на българската металургия, и на Бойко Борисов, и на ГЕРБ", обясни журналистът Илхан Андай.

Седем години по-късно Славея Стоянова вече е зам.-министър на екологията. Назначена от кабинета "Борисов 3“, но неясно по чие предложение. 

"ГЕРБ естествено, кой да го предложи. Той и преди този заместник беше от квотата на ГЕРБ и съвсем нормално е - всяка политическа сила има право да замени свой представител във властта с друг. Единственото условие е да е съгласувано с коалицията. Доколкото знам е получено съгласие", заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Това е втора рокада в екоминистерството през последните 6 месеца. Отново след арест през януари с поста си се раздели и бившият министър Нено Димов, който беше заменен от Емил Димитров. 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК