COVID реалност - светът вече не е същият

Коментар на Любен Дилов-син, проф. Иво Петров и Георги Стоев в специалното студио на Bulgaria ON AIR

31.05.2020 | 18:30 Редактор: Искра Ангелова

"Статистиката е способ на журналистите, защото им дава фактология. Иначе всичко друго е интерпретация. Това, което остава да помни човечеството, не е статистиката, а е метафорите. Ковид-19 е болест на цивилизования свят, изобщо не засяга цялото човечество. Огромни области на Земята има, в които хората разбраха косвено за какво става дума. Но както казват китайците - всяка криза е възможност. Ако теглим чертата в момента, добрите неща за Ковид-19 са много повече от лошите", каза журналистът и писател Любен Дилов-син в специалното студио на Bulgaria ON AIR "COVID - реалност" с водещ Златимир Йочев.

Кардиологът проф. Иво Петров посочи, че това време ни е дало много реалности.

"Този период ни накара да си дадем още повече сметка, че наистина има различни светове - този свят, който умира от глад. Това до голяма степен е заради нас. Всъщност ние умираме повече от Ковид-19, отколкото те", допълни той.

Икономистът Георги Стоев пък коментира, че доста голяма част от традиционния бизнес, не дигиталният сектор, отлагаха дигитализацията и своята крачка с технологиите.

"Малко я бяха позабавили, защото това не бяха задължителни неща. Сега тези процеси се засилиха и това е за добро, защото всички започнахме да сключваме сделки онлайн, защото почнахме да си говорим онлайн", каза той в специалното студио на Bulgaria ON AIR "COVID - реалност".

Според Любен Дилов-син хубавото в тази ситуация е, че хората са видели себе си и близките си с друго око.

"Най-важното нещо, което се получи, е новата дефиниция за свобода, която винаги е съществувала теоретично. Хората нямаха време да я почувстват на гърба си, че е така - "Човек е толкова свободен, без колкото повече неща може". Оказа се, че хората могат да живеят без много неща, за които им се е струвало просто немислимо", категоричен е журналистът.

Проф. Петров допълни, че сме научили много уроци, които ще останат.

"От здравна гледна точка - това са най-болезнените уроци, които ние разбрахме. Надявам се сега, че електронната здравна система ще стане факт, както е факт в много страни. Ковид ни раздалечи като дистанция, но ни сближи до голяма степен един друг. Доведе до някои много по-добри практики за медицинското консултиране", посочи той в специалното студио на Bulgaria ON AIR "COVID - реалност".

Стоев добави, че има компании и бизнеси, които са спечелили от тази ситуация.

"Тези кризи идват, за да покажат на предприемачите, че има смисъл да опитат новото. Кризата дръпна завесата зад нормалността за функционирането на икономиката и на пазара на труда - умирането на фирми, свиването на фирми, които не са производителни и не могат да плащат добри заплати. Уволняването и съкращаването на хора е нормална част от живота. Ще имаме свиване на сектори. Това трябват да го разберат от правителството, които трябва да започнат да гледат на икономиката като на жив организъм. Ще има много безработни в следващите месеци, те ще достигнат 400 хиляди, може би. Въпросът е колко бързо те ще намерят своята нова реализация. Това са въпроси, които нашето правителство пропуска да си задава", коментира икономистът.

Гледайте цялата дискусия във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК