Отпада карантината за гражданите на някои европейски държави (ВИДЕО)

Двама починали от Ковид-19 за последните 24 ч, броят на заразените достигна 2485 души

29.05.2020 | 08:19 Редактор: Юлия Христова

8 са новите случаи на Ковид-19 у нас за вчерашния ден, трима са приети в болница, общо 1725 са направените изследвания, 3 са активните области. Общият брой на заразените у нас достигна  2485 души. Това съобщи на брифинг на Националния оперативен щаб главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.  

Няма нови случаи при децата. 51 са новоизлекуваните, броят им достигна 1015, тоест 41% от всички случаи. Има двама починали през вчерашния ден - мъж и жена на 91 години от Лом - от Дома за стари хора в Кула. 

"Обсъждахме промяна в заповедта на министъра и решението е да премахнем 14-дневната карантина за чуждестранните граждани от ЕС, влизащи у нас, но засега да остане за 8 страни в Европа, които имат най-висока заболеваемост в последните две седмици - Швеция, Белгия, Великобритания, Белгия, Португалия, Испания, Малта и Италия", допълни той. 

"Носенето на маски е важно за закрити пространства, където има много хора. Носенето им и на врата не ни помага. Ако искаме да предпазваме другите - носим маската на носа и устата. За ръкавиците - трябва да ги сменяме често и да ги дезинфекцираме. Просто носене на ръкавици цял ден е лъжливо", обясни доц. д-р Кунчев.

Бразилия и САЩ остават страните на най-много новозаразени. Днес се очаква броят на заразените в света да достигне 6 милиона души. В други две държави на Балканите - Гърция и Хърватска - броят на новозарезените също е под 10 души.

Снимка: БГНЕС

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
Деси
преди 3 години
2
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Българи, идващи от Нидерландия не споменавате. Повторена е Белгия, да не би да е грешна информацията? Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Обаче маските остават ха ха ха... Сигнализирай за неуместен коментар