КЗК влезе на проверка в Българската петролна и газова асоциация (+СНИМКИ)

Държавата не се справя в борбата с картелите на горивата, заяви президентът

27.05.2020 | 13:30 Редактор: Искра Ангелова

Представители на Комисията за защита на конкуренцията влязоха в офиса на Българската петролна и газова асоциация. Проверяват се документи и компютри на дружеството за евентуални нарушения при цените на горива. Това е втори опит на антимонополния орган в рамките на седмица да влезе в офис на Българската петролна организация, след като първият се оказа неуспешен. 

На 20 май в офиса на газовата асоциация нямаше никого, а помещението се оказа заключено и недостъпно.

Проверката е свързана с масовите цени на горивата или с други думи - има ли картел на пазара или не. Всички тези проверки на КЗП идват на фона на това, че държавата има намерение да създаде държавна петролна компания. Една от целите ѝ е да създаде верига от държавни бензиностанциии, които ще работят с минимална надценка.

"Сезирани сме по отношение на определяне на цените на пазара на масовите автомобилни горива. Проверяваме за нарушение на чл. 15 и чл. 21 от Закона за защита на конкуренцията, забранени споразумения, както и за злоупотреба с господстващо или монополно положение. Изземват се документи, копия от документи, свалят се имейли, всякакви файлове", обясни Ирина Тагаринска от Комисията за защита на конкуренцията.

Намерението на държавата да създаде държавна петролна компания обаче бе определено като "авантюра" от президента Румен Радев.

"Държавата не се справя в борбата с картелите на горивата и с осигуряването на ефективна пазарна среда за свободна конкуренция. И е странно как държавата ще играе тук двойна роля - от една страна ще бъде конкурентен участник на пазара, а от друга страна ще бъде регулатор", заяви той.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК