Реакцията на Петролната и газова асоциация за запечатването от КЗК

Министърът на икономиката Емил Караниколов не знаел за проверката

21.05.2020 | 19:15 Редактор: Александра Иванова

Българската петролна и газова асоциация ще окаже пълно съдействие по проверката на Комисията за защита на конкуренцията. Тя е свързана с ново производство за картел на пазара на горива у нас, потвърди пред Bulgaria on air председателят на комисията - Юлия Ненкова. 

За 10 години Комисията за защита на конкуренцията е проверявала 4 пъти българската петролна и газова асоциация. 

"Ние вече се свързахме с КЗК и чакаме да определят ден, в който да бъде направена проверката на място", заяви Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация пред Bulgaria ON AIR.

Причината за проверката са съмнения за договорки за поддържане на цените по цялата верига на производство и разпространение на горива. 

"Знаете, държавата иска да направи държавна фирма, която да се занимава с горива. Защо държавата ще го прави, ако няма картел на горивата? Картел на горивата със сигурност няма и КЗК го е казвала многократно, а защо държавата иска да го прави? Питайте държавата, аз съм го казвал многократно. В България има най-много бензиностанции на глава от населението в ЕС", посочи Бенчев.

Административният съд е дал е разрешение за проверката от страна на Комисията за защита на конкуренцията. 

"Съгласно изискванията след образуване на производство за евентуално наличие на картел в горивата на дребно, спазваме процедурата. Просто в такива случаи се изисква претърсване и изземване на място в офисите", обясни председателят на КЗК Юлия Ненкова. 

Министърът на икономиката Емил Караниколов пък заяви, че не знае за последните действия, предприети от КЗК. 

"По никакъв начин не съм уведомен за такава проверка", подчерта той.

При проверката в сряда офисът на петролната и газова асоциация е бил заключен, а от антимонополната комисия не са открили никого на посочените телефони за контакт.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
31 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 3 години
със сигурност няма да открият нарушения, всичко е прах в очите - уж правят нещо Сигнализирай за неуместен коментар