Събарят опасната сграда в "Александровска", строят нова детска болница

Мястото ще се запази, тъй като се намира в паркова среда

27.05.2020 | 13:40 Редактор: Искра Ангелова

Събарят старата сграда в двора на "Александровска болница", която бе предвидена за педиатрична клиника. До това решение се стигна след среща на родители, архитекти и педиатри с премиера Бойко Борисов. Въпреки постигнатия консенсус обаче родители, лекари и архитекти утре отново ще излязат на протест под прозорците на властта.

Борисов обеща, че ще се събори старата сграда, но мястото ще се запази, тъй като се намира в паркова среда и близо до други болници. 

Премиерът посочи, че очаква от представителите на организациите в хода на работните процедури да му предоставят предложенията си и архитектурните решения за нова модерна педиатрична болница.

Лекари, родители и архитекти определиха обещанието като малка стъпка, но са категорични, че борбата все още не е приключила. 

"Да кажем , че сме умерени оптимисти. Получихме уверението на премиера, че ще бъде съборена тази сграда, че ще се обяви архитектурен конкурс, с който да се избере най-добрия проект, в същото време ще има законодателни промени", каза педиатърът от гражданската инициатива "За истинска детска болница" Адил Кадъм.

Идеята за строеж на Национална детска болница датира от 30 години. Архитекти и инженери сигнализираха за пропуски в обществената поръчка, която беше открита миналата година. Според експерти в сегашното си състояние 40-годишната сграда е незаконна и опасна. В началото на март педиатри, родители, архитекти излязоха на протест пред Здравното министерство. В първите дни на април здравният министър даде "зелена" светлина за изграждането на детската болница на стойност над 93 милиона лева, което отново изкара протестиращите на улицата. 

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК