Какви са прогнозите на учените за развитието на Ковид-19 у нас?

Според експертите втора вълна на коронавируса не е изключена

25.05.2020 | 19:08 Редактор: Ивет Арабова

Как ще се развие пандемията Ковид-19 оттук нататък, ще има ли втора вълна? Учени по света се опитват да отговарят на въпроса чрез прогнози, съставени чрез математически модели. 

В момента България се намира в предпоследната фаза на разпространението на коронавируса. Средно има между 20 и 40 потвърдени случая за денонощие.

 "Това е предпоследното стъпало и второто отдолу нагоре. Първото отдолу нагоре е 0-20. Като слезем на 0-20, значи заставаме с лице срещу вратата, на която пише край на медицинската част на епидемията за този сезон. Излизаме през нея и прекарваме относително спокойно лято", смята проф. Николай Витанов от Института по механика на БАН.

Значи ли това, че вече сме пред затихване на епидемията? Според експертите втора вълна на заразата не е изключена.  "Едва ли ще има нов пик в България освен ако няма внос от чужбина - да влязат заразени хора и да предадат инфекцията", обясни председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров.

"Има вероятност да има втора вълна наесен, но трябва да се види, ако има лекарство или ваксина - играта ще е друга", отбеляза проф. Витанов. 

Бъдещите мерки за справяне със заразата ще бъдат целенасочени. При поява на вируса ще се въвеждат териториални ограничения, без да се спират цялостно икономическите процеси на страната. 

"Трябва да приемем, че новият вирус ще продължи да съществува и вероятно ще има огнища, които ще припламват, но това е естественият ход на развитието", подчерта доц. Киров.

Оказва се, че противоепидемичните мерки печелят време, докато се създаде ваксина. Социалната дистанция обаче трябва да се поддържа, за да няма промяна в сценария, който в момента е стабилен.

"Дори по-рано трябваше да има отхлабване на мерките. Този подход е и правилен и неизбежен. Трябва болните да бъдат ограничени и изолирани, а не цялата нация. Няма как да съсипеш икономиката и психически доста хора", посочи доц. Любомир Киров.

Вижте повече в репортажа на Виолета Манчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Мисля, че на всички ни дойде до гуша и повече факти за ковид 19 не искаме. Сигнализирай за неуместен коментар