Бум на онлайн прегледите, над 30 000 българи се възползваха

Станали са 10 пъти повече, регистрираните медици са 1000

25.05.2020 | 15:10 Редактор: Александра Иванова

Над 30 000 българи вече се консултират с лекар онлайн. Това сочи статистика на най-голямата платформа за телемедицина в България "Healee". 

"Само за последните месеци на месечна база са се увеличили 10 пъти консултациите, както и от тези 1 200 лекаря повече от 400 са се присъединили след като започна извънредното положение", разказа съоснователят на платформата "Healee" Йосиф Дишлиев.

Пациентите, които се допитват до лекарите онлайн, са на всякаква възраст и с различни заболявания. "Профилът на пациента e най-вече по-млади хора, имам предвид между 18 и 55. Но все повече хора и над тази възраст се присъединяват", сподели още Дишлиев.

От около година с платформата работи и гастроентерологът доктор Доротея Станчева. Тя открива все по-голяма полза от онлайн консултациите, особено в условия на извънредно положение. "До голяма степен повечето от пациентите които са с хронични заболявания, се ориентираха към тази посока, най-малкото заради факта, че този период съвпадна с времето за следващите им контролни прегледи и тогава са в състояние на затворено пространство", разказа д-р Станчева.

Специалистите обясняват, че платформата не отменя изцяло прегледа при лекар, но това е една допълнителна възможност и помощ за пациентите. Съоснователят на платформата споделя, че дори след края на пандемията, телемедицината ще продължи да се развива и да бъде в полза както на лекари, така и на пациенти. 

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Те с изследвания с апаратура поставят неверни диагнози и не могат да разберат какво му е точно на човек, представям си от разстояние. Сигнализирай за неуместен коментар