Какво се променя с 9% ДДС за ресторантите и хотелите?

Според Евгения Ангелова ще има намаление в цените на книгите

22.05.2020 | 22:20 Редактор: Наталия Тотева

Предложението на управляващите за ДДС от 9% за хотели, ресторанти и книги бе прието на първо четене в парламента. Депутатът от ГЕРБ Евгения Ангелова коментира за "Денят ON AIR", че ситуацията за всички е изключително тежка.

Тя припомни, че именно ресторантьорите са били затворени със заповед и не е било възможно да извършват дейността си. 

"Освен предложението за промяна в ставката на ДДС за ресторантьорите и кетъринг услугите, има и една промяна, за която може би не се говори толкова много днес по време на дебата. Това е промяната, свързана с минималния осигурителен праг. До момента за техния бранш минималният осигурителен праг беше като минималната заплата - 610 лв. В момента промяната, която се прави, е те да бъдат осигурявани на по-висок праг, а именно - 800 лв.", обясни Ангелова.

Според нея винаги има риск от измами или източване на ДДС, когато един бизнес е недобросъвестен.

Намаление в цените е възможно, но това зависи от бизнеса, отбеляза още депутатът.

"Най-вероятно ще се усети намаление в цените на книгите и учебниците. Там пазарът работи по малко по-различен начин", каза Ангелова за Bulgaria ON AIR.

Възможно е да има корекции между първо и второ четене, посочи депутатът.

Според нея това е много тежка ситуация, в която е важно да се реагира бързо и да се помогне на най-засегнатите области, а фармацевтиката не е една от тях.

От 1 юли тази година, до края на годината хазната ще загуби около 105 млн., а за цялата 2021 г. - около 150 млн.  лева, посочи депутатът от ГЕРБ Евгения Ангелова относно с намаленото ДДС за ресторантьорите и кетъринга. Промяната за книгите би струвала около 13 млн. лв. на годишна база.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК