НС прие на първо четене намаляването на ДДС за ресторантите и книгите

Предложението на ГЕРБ и ОП срещна критики и резерви от опозицията

22.05.2020 | 13:33 Редактор: Ивет Арабова

Парламентът прие на първо четене намаляването на ДДС за ресторантите и книгите. "За" гласуваха 107 народни представители, 68 се въздържаха, а 1 гласува против. В отсъствието на финансовия министър те влязоха в остър сблъсък за предложените промени.

"Това, което се случва, е абсурд, гледа се законопроект за ДДС в отсъствието на министъра на финансите, нека Менда каже. Къде е министърът на финансите, ако не е подал оставка?", попита депутатът от БСП Георги Свиленски.

"Тук не гледаме законопроект на МС, а на политическите партии. Ние единствено сме записали че нашето предложение е от 1 юли до 1 декември. Това няма да намали цената за крайния потребител", обясни народният представител от ГЕРБ Александър Иванов

Предложението на ГЕРБ и на "Обединени патриоти" за намалена ставка на данъка за ресторантьорите от 20 на 9% срещна критики и резерви. 

"Вие предлагате нещо, докато финансовия министър казва, че ще се вдигат данъци. Имайте доблестта да кажете на кои хора ще им се вдигнат данъците", посочи депутатът от БСП Драгомир Стойнев.

"Нашето решение е политическо, става дума за временно решение. Социалистите предложиха по-ниска ставка за ДДС и за храни и лекарства, които са включени в позитивния списък от Закона за лекарствените продукти", отбеляза Красимир Цолов от ГЕРБ.

Въпреки че част от идеите на Обединените патриоти не срещнаха принципна подкрепа от управляващите, днес от малката коалиция бяха умерени в изказванията си. ДПС от своя страна настоя за 9% ДДС и за стоки за деца до 3 години. От партия "Воля" пък поискаха по-нисък данък и за фитнес центровете и спортните зали. 

Предвиждат се ваучери за почивки на медицински лица, полицаи и служители, които са на първа линия в борбата срещу Ковид-19.

В следващите седмици предстои законопроектът да бъде гледан и на второ четене.

Вижте повече в репортажа на Милена Енчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Страхотни са! Това сега е най-важно! Сигнализирай за неуместен коментар