Караниколов: Ако бях финансов министър, щях да съм на мнението на Горанов за ДДС-то

Министър Ангелкова посочи, че решението дава "глътка въздух" на сектора

21.05.2020 | 12:08 Редактор: Ивет Арабова

Бюджетната комисия одобри на първо четене по-ниско ДДС за ресторанти и книги. Още в началото против идеята се обяви финансовият министър Владислав Горанов.

Министърът на икономиката Емил Караниколов подкрепи становището на финансовия министър относно намаляването ДДС на 9% и заяви, че би имал същото мнение, ако беше финансов министър.

"Работа на министъра на финансите е да пази бюджета", подчерта Караниколов.

"Такива действия се предприемат само след много дълги анализи. При хотелите и ресторанти трябва да анализираме, че кризата засегна тях най-много. Една такава временна мярка би помогнала на този сектор, защото той ще има последващи проблеми. За толкова засегнат сектор аз приемам разумно и за определен срок да действа тази мярка. Ако сега всички решат да не се плаща ДДС, утре няма да има пари за пенсии и заплати", отбеляза министърът на икономиката по време на брифинг в Министерския съвет.

По думите му в момента ресторантите и хотелите са на дъното и има големи проблеми банките да финансират този сектор.

"Вчера бях на заседанието, искам да благодаря на всички, които подкрепиха тази временна мярка за 9% ДДС. Това е една глътка въздух за най-засегнатия бизнес от българската икономика. Всички анализи показват, че възстановяването на туризма ще отнеме 2-3-4 години", изтъкна министърът на туризма Николина Ангелкова.

Тя бе категорична, че през последните седмици се е направило много за сектора и добави, че се е увеличил таванът за подпомагане на микро и малките предприятия.

Министър Караниколов отговори на въпрос относно проверката на КЗК в Българската петролна и газова асоциация.

"КЗК е независим орган, не съм запознат да има прессъобщение какво е искането на проверката. Най-правилно е да изчакаме отговора на компетентния орган. Министерството на икономиката не е уведомено за тази проверка", посочи Емил Караниколов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Ако баба ми беше мъжка... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
И аз съм за специално за книгите. Сигнализирай за неуместен коментар